We kwamen het bericht van de gestolen bejaarde shetlandpony van Hans en Mien Hendrikx al op diverse andere geschreven media bij ons in de buurt tegen, maar gisterenavond was het opeens landelijk nieuws. Zo kwam hun verhaal voorbij op Hart van Nederland.

De pony werd tussen maandag 15 maart en dinsdag 16 maart op de hoek Gebergte en Mierloseweg gestolen. Hij is al 31 jaar oud en redt het niet meer op gras en hooi. Hans gaf de pony daarom iedere dag een emmer met speciaal voer. Hij vreest dat de dieven “totaal geen verstand van pony’s” hebben, waardoor de shetlander zijn ontvoering niet overleeft.

Vreselijk vindt Hans het dat zijn hengst weg is. Hij heeft een band met het dier, dat vier keer meedeed aan het Nederlands kampioenschap en hem zo’n zestig veulens gaf. “Het was de bedoeling om hem nu op een humane manier aan zijn eind te laten komen bij ons in de wei,” vertelt Hans.

Hans fokt al vijftig jaar shetlanders en de gestolen pony heeft hij het langst, maar liefst een kwart eeuw. De man heeft ook jarenlang meegedaan aan wedstrijden. Op dit moment heeft hij nog tweeëntwintig shetlandpony’s. Daar zitten ook nakomelingen van de gestolen hengst bij.

De politie schrijft op social media dat de pony er door de staat van zijn vacht misschien “een verwaarloosde indruk” maakte. Hans krijgt hier vaker klachten over, maar volgens hem weten de klagers gewoon te weinig van shetlandpony’s. “Ze staan het hele jaar buiten en je moet ze niet borstelen. Dan worden ze bij de eerste de beste bui juist kletsnat,” legt hij uit. De gestolen pony loopt ook een beetje mank door artrose. Hans denkt dat dit nog sterker de indruk kan hebben gewekt dat hij wordt verwaarloosd.

“Maar de landelijke inspectie is langs geweest en heeft gezegd dat dit niet het geval was,” zegt hij. De politie bevestigt het verhaal van de eigenaar. Het maakt Hans een beetje boos dat vermoedelijk onwetende mensen het dier in gevaar brengen. “Ze hebben er totaal geen verstand van. Ik heb in die vijftig jaar nog nooit problemen gehad met de dierenbescherming”.

Kijk HIER het fragment.

Bron: Hart voor Nederland

Zie eventueel ook het filmpje en het bericht van Omroep Brabant.