Van Gerard Claassen kregen we onderstaand bericht…

“Zaterdag 18 september hebben IVN Asten Someren en IVN Mierlo samen met gemeente Someren op de Strabrechtse -Heide met 30 enthousiaste vrijwilligers hard gewerkt voor vrij uitzicht op het Beuven, vanaf de vogelhut en het fietspad langs de heide te behouden door het verwijderen van de berken opslag.
Het werk is nog niet af daarom gaan we zaterdag 25 september door waar we gebleven zijn. Er hebben zich al een aantal vrijwilligers aangemeld. Maar er is altijd nog plaats voor mensen die van de natuur houden en er samen voor willen gaan dat de heide blijft in de toekomst.
We beginnen om 9.00 uur en stoppen om 12.00 uur. We verzamelen bij de parkeerplaats ’t Jasper, als u de beschikking heeft over een scherpe schop breng deze dan mee en meldt dat bij uw deelname opgave. Natuurlijk drinken we samen op tijd koffie”.

Dus meld je aan bij Gerard Claassen IVN Asten Someren 0622892965
gerardenmarieke@outlook.com
Of bij Theo van den Broek IVN Mierlo 0653168728
twgvandenbroek@onsbrabantnet.nl

Onderstaand het verslag dat Jo van Zanten maakte over afgelopen zaterdag…

In het kader van de anti-verdrogingsmaatregelen voor het Beuven zijn in 2013 een aantal bospercelen rond het Beuven gekapt en omgevormd tot heidegebied.
Door zaailingen van grove den en berk dreigt het gebied te “verbossen”, daarom hebben vrijwilligers van het IVN al meerdere keren de opslag tussen het Jasper en de Vogelkijkhut opslag afgezet.
Bij grove den werkt het afknippen vrij goed, bij berk was dat minder succesvol.

Daarom hebben IVN Asten-Someren en IVN Mierlo het initiatief genomen om de berken uit te gaan trekken/steken.
Omdat ook het vrije uitzicht van de Vogelkijkhut en de Kijkwand in gevaar dreigde te komen is ook de oever van het Beuven daar ter plaatse meegenomen.
Op zaterdag 18 september gingen een twintigtal vrijwilligers, met ondersteuning van de gemeente Someren, aan het werk, nog in de vroege ochtendnevel.

Ook de jeugd werkte hard mee, zij legden de uitgestoken berken op hoopjes; goede broed-, vlucht- en zonplaatsen voor reptielen en amfibieën!
Er was natuurlijk ook aandacht voor de inwendige mens, koffie, thee en koek!

Onverwacht kwam burgemeester Dilia Blok ook even “op de koffie” en zij bedankte de vrijwilligers voor hun inzet voor de Somerense natuur.
Aan het eind van de ochtend was er veel werk verzet, het gebied voor de kijkhut en het kijkscherm was “schoon” en een deel van de heide langs het pad was van berken ontdaan.

Alhoewel er die dag veel werk is verzet zijn nog veel berken blijven staan.
Daarom gaan we op zaterdag 25 september met volle moed verder!

Tekst: Jo van Zanten, IVN Asten Someren
Foto’s: Gerard Claassen en Jo van Zanten