Dat Lierop als eerste in de regio weer een dorpskwis groots kon spelen was te merken aan iedereen die er gisteren op een of andere manier bij betrokken was. Na lange tijd, waarin vrijwel niets ‘normaal’ georganiseerd kon worden, kon men gisteren ‘los’. Los op weer een ruim gevuld kwisboek met een grote diversiteit aan vragen en opdrachten, die in de 4 uur dat de deelnemers de tijd kregen, opgelost moesten worden. Er werd fanatiek gestreden waarbij de lach vaak niet ver weg was. Ze hadden er zin in! Gelukkig werden ze door de weersomstandigheden geholpen, het had geen dag later moeten zijn.

De veelal ludieke opdrachten – die allen in de kern van Lierop werden gespeeld – waren gebaseerd op wat we door corona allemaal hebben moeten missen.
Kermisgeluiden kwamen dit keer niet vanaf het kerkplein maar uit de tuin van de pastoor, waar een rodeostier de deelnemers op stond te wachten en weinig mededogen kende voor de deelnemers die hem zo lang mogelijk wensten te berijden. Toen duidelijk werd dat zijn rug nogal glad was probeerden Rick Kusters en Hantje van Hal het door in onderbroek een poging te wagen waarbij Rick met 25 sec minder succes had dan Hantje met 34 sec. Ze konden echter niet tippen aan Hidde Maas die winnaar werd met 44 seconden.

Omdat ook de jaarmarkt niet is doorgegaan werden de deelnemers uitgenodigd bij van Oosterhout waar ze via de achteringang bij d’n doel een marktkraam tegen kwamen met allerlei spulletjes. Daarna mochten ze onder de klanken van marktgeluiden een stap verder de zaal binnen waar ook 3 kramen stonden die wel heel veel gelijkenis hadden met de eerste kraam. Daar kregen ze de opdracht de identieke kraam te vinden met de eerste kraam die ze bij binnenkomst in d’n doel waren tegengekomen. Kraam C was het juiste antwoord dat ze in het kwisboek in konden vullen. O.a. Martijn Thijs van de latere winnaar team Tuinfeest, had dit goed gezien.

Geen Tuinfeest, Peteyfest en Lierop Live konden doorgaan. Het bleef stil in Lierop. Zelfs in de kerk waar de deelnemers uitgenodigd werden voor silent disco. Allen kregen een koptelefoon op en degenen die het snapten kregen op verschillende zenders in een korte tijd popnummers te horen welke ze moesten noteren. Goats and Donkeys deed het hier als beste.

Een opdracht die zorgde voor veel hilariteit, mooie beelden maar ook frustratie bij de deelnemers, speelde zich af in het speeltuintje van de Frank Doucettestraat waar het niet doorgaan van Eurosjopper op een simpele maar oh zo mooie manier werd gespeeld. Met 30 volwassenen op de knieën in de zandbak van het speeltuintje op zoek naar 10 schijven die ergens in het zand waren ingegraven. Simpeler kun je het niet bedenken. Na soms meer dan een uur zoeken in het zand en balanceren tussen hoop en frustratie, bleef de 10e schijf onvindbaar en werd er gestopt met zoeken. Mooi voor de kinderen om deze schijf de komende dagen ook nog te vinden?

Een opdracht die niet kon ontbreken was Koningsdag in Lierop. Al twee keer hebben we dit moeten missen. ’s Morgens na het Wilhelmus met de kinderen op versierde fietsjes achter de fanfare en gildes en het slaponline jeu de boulestoernooi in de middag. Beiden werden bij deze opdracht gecombineerd uitgevoerd bij Indoor Curling Brabant. Op gekleurde fietsen togen de deelnemers naar de Heesvenstraat waar ze onder de klanken van het Wilhelmus werden verwelkomd en een kans kregen om een worp te wagen op de curlingbaan. Hopenlijk kunnen we het allemaal weer in het echt meebeleven in april volgend jaar?

Tijdens de buitenopdrachten werd er ook op de teamlocaties volop aan opdrachten gewerkt. Zo moest er in het kader van de rode (bak)draad in het kwisboek een taart gebakken worden en omdat ook carnaval niet door is gegaan werd ook gevraagd  een carnavalswagen in lego te bouwen en in te leveren. Beide creaties konden om 18.00 uur ingeleverd worden in de Vurherd en bij het inleveren van het kwisboek weer mee teruggenomen worden naar hun kwislocatie.
De carnavalswagens werden beoordeeld door Toon van de Ven en de taarten door diverse ‘kenners’ waaronder bakker Harrie van Vlokhoven. De meeste punten kregen De Heuveltjes die de mooiste en lekkerste taart inleverden en bij de carnavalswagens kreeg Sluis Elluf de meeste punten vanwege de mooiste creatie.

Omdat de dorpskwis ook niet op Tik Tok wilde ontbreken hadden ze een account aangemaakt maar ze hadden nog geen volgers. Nu wel. Maar liefst 24 teams ‘volgden’ het account dorpskwis Lierop en stuurden prachtige filmpjes in. Als beloning waren de punten voor hen.

Een feestavond binnen te kunnen organiseren bleek – ondanks het mindere aantal – ook een schot in de roos. Met testen voor toegang kon weer eens gezellig met elkaar gebuurt en gefeest worden. Jammer genoeg was de tijd beperkt maar dat mocht de pret niet drukken, het was gewoon fijn om dit weer op deze manier mee te mogen maken.

Voor wat betreft het kwisboek viel op dat er weinig jokers ingezet werden hoewel elk team er een gekregen had bij de persconferentie. Netjes in een tasje met verschillende nodige en onnodige attributen zat ook een toiletrol waarin toch echt een joker zat gestoken?!
Een hele categorie ging dit jaar digitaal in kahoot als afsluiting van de periode waarin team(s)gesprekken gewoonte werden.
Verrassend was ook de Open Deur vraag van de slimste mens waarin de bekende Nederlanders Frank Lammers, Rob Scheepers en Tim Akkerman vragen stelde aan de Lieropse quizzers. Bekende Lieroppenaar Kees Verstappen als vierde vraagsteller mocht natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje.

Al met al een mooie dag waar uiteindelijk team Tuinfeest, na jaren in de voorste gelederen te zijn geëindigd, wist te winnen. Wij feliciteren hen met dit mooie resultaat waarin zij de prijs van €350,- schenken aan het door hen zelf gekozen goede doel ‘Nirwana Tuinfeest Kindermiddag’.

Volgend jaar zal er geen dorpskwis zijn in verband met Lierop Live.

Zie ook de foto’s die Roland Welten (overdag) en Peter Maas (’s avonds) namens slaponline maakte. Ze staan in onze slapgalerij en zullen in de komende dagen aangevuld worden met o.a. films en andere berichten.

Zie HIER de complete uitslag en het artikel van Carla van Loon in het ED en hieronder de aftermovie van Jip en Freek.