Op 15 maart 2023 worden tegelijk met de provinciale verkiezingen de waterschapsverkiezingen gehouden.

De kandidatenlijst van Water Natuurlijk voor Waterschap Aa en Maas is recent vastgesteld. Gerard Claassen uit Lierop staat op plaats zeven.

Water Natuurlijk is de grootste waterschapspartij van Nederland en is nu met zeven personen in het Algemeen Bestuur van Aa en Maas vertegenwoordigd.

Gerard Claassen heeft zich vanuit Water Natuurlijk de afgelopen 4 jaar in het bestuur van Waterschap Aa en Maas ingezet voor de belangen van de inwoners in ons gebied. Na 4 jaar is zijn betrokkenheid verder gegroeid en met meer bestuurlijke ervaring wil hij zich nu opnieuw voor het belang van ons water en ons gebied inzetten.

Na 38 jaar als medewerker bij het Waterschap, 4 jaar als waterschaps-bestuurder en daarnaast vele jaren als vrijwilliger bij landschapsbeheer heeft Gerard veel kennis over onderwerpen als water, natuur, klimaat en landschap.

De afgelopen 4 jaar heeft hij zich daarbij ingezet om de rioolwater-zuiveringen aan te passen, zodat ons rioolwater schoner en gezonder op het oppervlaktewater geloosd kan worden.

In het kader van de klimaatveranderingen is het waterschap o.a. door het plaatsen van zonnepanelen op dit moment al voor 55% energie- neutraal.

Voor bestrijding van droogte wordt regenwater vastgehouden op die plaatsen waar het kan. Tegelijkertijd worden maatregelen genomen om piekbuien snel te kunnen bergen en af te voeren.

In deze aanpak past ook de herinrichting van de watergangen de Aa, de Beekerloop en Kleine Aa.
Deze beken hebben de afgelopen 4 jaar meer ruimte gekregen en daarbij krijgt ook biodiversiteit weer kans om zich te herstellen.
Om wateroverlast te voorkomen zijn er de nodige waterbergingen gerealiseerd, onder andere in de Grebbe en Someren Noord en langs de Aa en Beekerloop.

Als afkoppel-ambassadeur heeft Gerard samen met de afkoppel-coach van de gemeenten Asten en Someren zich ingezet om zoveel mogelijk regenwater af te koppelen van het riool. Dit regenwater kan dan worden ingezet voor de bestrijding van verdroging en aanvulling van ons grondwater. Bovendien behoeft dit regenwater dan niet naar de zuivering, wat kosten bespaart.

Het waterschap heeft de afgelopen jaren ook extra middelen beschikbaar gesteld om de recreatieve waarden van water en natuur voor de inwoners te bevorderen. Wandelroutes langs watergangen en extra vismogelijkheden dragen daaraan bij.

Als bestuurder namens Water Natuurlijk houdt Gerard daarbij oog voor de lastenontwikkeling van de burger. De afgelopen jaren is dit redelijk gelukt, waardoor Aa en Maas van de 21 waterschappen het waterschap is met de op drie na laagste lasten voor haar inwoners.  

De betrokkenheid van Gerard bij water en natuur is zijn belangrijkste drijfveer om zich weer verkiesbaar te stellen als bestuurder namens Water Natuurlijk.

Stem  15 maart op WATER NATUURLIJK  Lijst 1, Nummer 7

Zie eventueel ook het bericht op slaponline waarin Harrie van Horik Gerard interviewt bij zijn eerste kandidaatstelling in 2019.