Het gaat goed met Herold bleek in de uitzending van Expeditie Robinson afgelopen donderdag. Het is hem gelukt om de samensmelting van onbekende en bekende Nederlanders te halen. Ook gisteren was overigens een fragment van hem te zien in de wereld draait door waar een voorbeeld van intriges uit het programma te zien was met Herold als middelpunt. Het wordt steeds spannender hoe het af gaat lopen. Op Facebook houdt hij ons op de hoogte. Donderdagmorgen schreef hij onderstaand verhaal…

‘Onwetend ben ik met de boot onderweg naar één van de twee kampen om het spel in te gaan. Ik voel me gespannen en ben daarnaast nieuwsgierig over wat mij te wachten staat. Ik blik terug op de afgelopen 15 dagen waar ik mocht vertoeven op het eiland van de Onbekenden. In gedachten neem ik daarbij het groep proces door wat zich in diverse fases heeft afgespeeld. Doordat er telkens mensen bij gekomen zijn en afgegaan is het interessant om voor mezelf te onderzoeken in welke fases ik effectief gehandeld heb en in welke fases ik dat slimmer had kunnen doen. In elk geval heb ik daar mijn droom kunnen leven om op een onbewoond eiland te zijn.

In mijn werkbare leven geef ik als zelfstandig ondernemer les aan de Fontys Sporthogeschool, ik onderwijs daar (zelf)leiderschap, groepsdynamica en veerkracht. In het cluster “mens en gedrag” draag ik mijn kennis over aan jonge professionals in het werkveld Sportkunde. Daar leer ik de studenten dat een groep vormingsproces altijd aan veranderingen onderhevig is. Deze veranderingen hebben een groter effect op de groep als dit proces plaats vindt onder verzwarende omstandigheden. Mensen worden dan nemelijk meer emotioneel, waardoor zij duidelijk anders reageren dan wanneer zij in een rustige omgeving mogen werken. Op dit moment is dat precies hetgeen wat er aan de hand is bij mijzelf en anderen in deze Expeditie.

Nu ik een nieuwe stap in Robinson ga maken is het zaak om goed te bedenken wat ik juist niet en wat ik juist wel moet doen om mijn plek in de nieuwe groep te vinden en behouden. Het is voor mij klip en klaar dat ik als nieuwkomer bekeken ga worden en ik daarmee op een schopstoel kom te zitten. Ik bedenk mezelf dat het raadzaam is om niet al te veel op te vallen. Het is mij niet gelukt om mezelf op het eiland van de Onbekenden de eerste dagen rustig te houden. Waar ik toen nog wegkwam met feedback van mijn kampgenoten, gaat dat gedrag in de volgende fase juist “dodelijk” zijn. Het is zaak om de teambalans niet al teveel te verstoren.

Alle spelers proeven dat de samensmelting er zit aan te komen. Vanaf dan spelen er meerdere belangen. Het individuele- en gemeenschappelijke belang staan daarbij vaak onder spanning. Hoe ik daarmee om ga zal belangrijk zijn voor het verdere verloop van mijn Expeditie. Als deze belangen gaan verstrengelen is het lastige om mezelf te handhaven in de groep. Ik vraag me af of ik daarbij onder de radar van anderen ga blijven of er moet kiezen om vol in beeld te zijn. Is dat “verstoppen” überhaupt wel mogelijk. Ik stel mezelf deze vraag met het oog op de individuele proeven die komen gaan. Een proef winnen levert normaliter immuniteit in het spel op, wat betekent dat je niet weggestemd kan worden, is dat dit jaar ook het geval?

Je weet het niet, het is Robinson gelukt om dit elk jaar in een ander jasje te stoppen. Plots besef ik mezelf dat ik onderweg ben naar een nieuwe groep met andere dynamiek en andere krachtvelden. Dit heeft op dit moment een verlammend effect op mij, ik sluit mijn ogen en voel de boot klotsen tegen de golven, een late middag zon schijnt op mijn gezicht en de wind waait langs mijn hoofd …… het gaat op zeker een spannende zware tijd worden waar ik fysiek en mentaal getest ga worden…. Robinson ik ben benieuwd wat je nog allemaal voor mij in petto hebt…..’