Erika Janssen stuurde ons namens de gemeente Someren onderstaand bericht…

Gasvlam van fornuis
Zo’n 95 procent van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. Het gebruik van aardgas is slecht voor het milieu. In 2050 moeten daarom alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Om straks op tijd klaar te zijn, gaat de gemeente nu al aan de slag. We willen u graag bijpraten over dit onderwerp en met u van gedachten wisselen over de plannen die er zijn. Op dinsdag 6 oktober a.s. vindt er om 20.00 uur een bijeenkomst plaats in De Ruchte. Indien gewenst, kunt u deze bijeenkomst ook online volgen.

Klimaatakkoord
In 2015 heeft de Nederlandse overheid samen met 194 andere landen het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Hierin zijn afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken. De deelnemende landen aan het akkoord mogen zelf bepalen hoe ze de opwarming van de aarde tegengaan en welke maatregelen ze treffen. De Nederlandse overheid heeft onder andere besloten dat we van het aardgas afstappen om zo de uitstoot van CO2 te beperken. Deze omschakeling van aardgas naar duurzame energie wordt Energietransitie genoemd.

Warmteplan
In 2030 moeten al 1,5 miljoen Nederlandse woningen en gebouwen vrij van aardgas zijn. Die eerste fase gaat dus ook al over grotendeels bestaande woningen en gebouwen. Vanaf 2050 geldt dit voor alle woningen en gebouwen in ons land. Dit lijkt misschien nog ver weg, maar we moeten nu al stappen zetten en nadenken over alternatieven om dat doel te halen. Gemeenten moeten in een warmteplan (ook wel Tranisitievisie Warmte genoemd) aangeven hoe zij met deze opdracht aan de slag gaan en samen met u bepalen welke richting wij willen inslaan om het einddoel te gaan halen. Tijdens een bijeenkomst willen we u graag verder informeren over wat zo’n warmteplan nu eigenlijk inhoudt en ideeën met u uitwisselen.

Aanmelden
Op dinsdag 6 oktober a.s. bent u om 20.00 uur van harte welkom in De Ruchte (ontvangst vanaf 19.45 uur). Vanwege corona kunnen we helaas maar een beperkt aantal mensen ontvangen in de zaal. Daarom bieden we u ook de gelegenheid om de bijeenkomst live online te volgen. Voor beide opties geldt dat u zich vooraf dient aan te melden. U kunt dit doen door een mail te sturen naar communicatie@someren.nl. Vermeld in uw aanmelding of u naar De Ruchte komt of dat u de bijeenkomst online gaat volgen.

Het verduurzamen is een opgave voor ons allemaal. We horen daarom graag uw ideeën hierover zodat we samen kunnen werken aan het verbeteren van de leefomgeving!

Zie eventueel ook het filmpje van Siris.

Beeld: Pixabay