Op 23 oktober vertrek ik naar Lesbos om een week de handen uit de mouwen te steken in het vluchtelingenkamp. Naar aanleiding van eerdere berichten heb ik superveel donaties ontvangen, waarmee allerlei hulp wordt bekostigd.

De mensen in het kamp krijgen ’s ochtends een voorverpakte (van die heel lang houdbare…) croissant en melk die grotendeels uit water bestaat. Dat wordt door Because We Carry (BWC, de organisatie waar ik mee ga) aangevuld met een banaan, twee keer per week. Later op de dag krijgen de vluchtelingen hun tweede en laatste maaltijd van de dag. Daarom deelt BWC ook nog groentepakketten uit. Die ga ik mee inpakken en distribueren. De groente levert nog wat vitaminen en ze kunnen dan ook zelf koken. Op enig moment wil je toch iets eten wat je zelf lekker vindt of iets meer eten dan de twee geboden maaltijden. En het biedt ook weer een activiteit, want in het kamp mag en kan weinig. Dus leegte en verveling op de dag is een groot probleem.

Een deel van de vluchtelingen heeft wel een vorm van dagbesteding omdat zij ingewerkt zijn om de werkzaamheden van BWC mee uit te voeren. Zij deden het vele werk ook lange tijd zonder Nederlandse vrijwilligers toen dat door corona stil lag.

Ook zal ik pakketjes gaan samenstellen voor pasgeborenen en hun moeders, met de eerste benodigdheden. De spullen zijn door Nederlandse mensen nieuw gekocht en aangevuld met producten die in een keer ingekocht of geschonken zijn. De afgelopen weken zijn er ook weer op grote schaal kinderwagens gegeven. BWC richt zich in de basis op zwangeren en pas bevallen moeders en hun kindjes. Daarnaast is er ook zorg en aandacht voor alle andere vluchtelingen.

De komende weken roept BWC op om zo goed als nieuwe winterjassen in te zamelen en geld om warme sokken voor duizenden mensen in te kopen. Afgelopen zomer was er een hittegolf maar nu gaan ze fikse kou tegemoet. De tenten zijn weinig geïsoleerd en het kamp staat op een onbeschutte landpunt die de zee in steekt, waar wind en kou vrij spel hebben. Deze grotere inzamelingsacties (van b.v. kinderwagens en jassen) worden landelijk geregeld. Ik zal dus zelf geen extra kleding meenemen, maar wel bijdragen middels de financiële giften.

We gaan met zes mensen vanuit Nederland die week er naar toe, 4 vrouwen en 2 mannen, ik ben de oudste en de jongste is 21 jaar. Allemaal willen we van betekenis zijn voor mensen die het echt heel hard nodig hebben. Onze inzet is drieledig. We gaan aan de slag, middels het oproepen tot doneren maken we weer meer mensen ervan bewust dat de situatie op Lesbos nog steeds ernstig is en voortduurt en het geld zelf is natuurlijk noodzakelijk. Reis, coronatesten en verblijf bekostig ik zelf en ik lever een week verlof in.

Dankzij de royale donaties en een deel van de Vastenaktie-opbrengsten heb ik al bijna 5000,= euro bij elkaar. Alle mensen echt heel veel dank daarvoor!

Mocht jij ook nog willen doneren: app me op 06 52 62 11 88 dan stuur ik je een (open) Tikkie of stort op NL43 RBRB 0692 4907 95 t.n.v. Ingrid van Schalen onder vermelding van BWC of Lesbos.

Ingrid