Vandaag is de Voorleeskampioen van de gemeente Someren bekendgemaakt. Na een spannende wedstrijd werd Janske Bossong van Basisschool ’t Rendal Lierop gekozen als Voorleeskampioen 2022.

Acht schoolkampioenen waren er aangemeld voor de lokale finale van de jaarlijkse Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8 van de basisscholen.

Vanwege de coronamaatregelen kon de Bibliotheek Helmond-Peel dit jaar geen live voorleeswedstrijd houden. De Bibliotheek heeft daarom de schoolkampioenen gevraagd om hun voorleesfragment op film op te nemen en dat naar de bieb toe te sturen.

Deze week heeft de deskundige jury, bestaande uit wethouder Theo Maas, manager educatieve bibliotheek Marijke Joosten van de Bibliotheek Helmond-Peel en voormalig leerkracht Petra van Bussel, de ingestuurde filmpjes van de acht Somerense schoolwinnaars bekeken en Janske tot Voorleeskampioen 2022 van de gemeente Someren uitgeroepen.

Janske las een fragment voor uit het boek ‘Diego Zonnesteek & de magische bril’ van Maurits van Huijstee. Het gekozen fragment en de duidelijke introductie van het boek was erg goed, de jury werd helemaal nieuwsgierig om het boek zelf te gaan lezen. Een groter compliment kun je als voorlezer bijna niet krijgen.

De voorleeskampioen van Someren is op school verrast met een bezoek om haar in het zonnetje te zetten en de oorkonde en de prijs te overhandigen.

Op zaterdag 12 maart vindt de Brabantse halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7-8 plaats in Goirle. Meer dan zestig voorlezers gaan daar voorlezen uit hun favoriete boek en worden bekeken door een vakkundige jury. Saar zal daar Asten vertegenwoordigen. De winnaars van de halve finale gaan naar de Brabantse finale en uiteindelijk gaat de Brabantse Voorleeskampioen deelnemen aan de landelijke finale op 25 mei 2022.

Bron: Siris