Gisterenavond is tijdens het sportgala van NOC*NSF op Nederland 1 bekend gemaakt dat de 20-jarige Joanne van Lieshout de Young Talent Award heeft gewonnen.

Joanne maakte in 2019 de nodige indruk toen ze op 16-jarige leeftijd goud pakte op het Europees Jeugd Olympisch Festival. Een jaar later won ze ook het EK onder 23. Haar talent bleef niet onopgemerkt en dus stroomde ze vanuit de talentenstructuur van Judobond Nederland door naar de seniorengroep, die dagelijks traint op Sportcentrum Papendal.

Als vijfjarige stapte ze voor het eerst de tatami op en ze was meteen verkocht. Hoe anders kon het ook met judoënde ouders en een oudere broer die je al was voorgegaan. Wat eerst begon als een leuk spelletje werd al snel serious business. Joanne ging wedstrijden judoën, haar niveau werd hoger en ze groeide steeds meer in haar sport.

In 2021 werd Joanne in haar gewichtsklasse (-63 kg) wereldkampioen bij de junioren (-21). Dit jaar herhaalde ze die prestatie. Ze is daarmee de eerste Nederlandse judoka die deze titel twee keer achter elkaar op haar naam schrijft. In oktober kwam Joanne in Abu Dhabi uit op een grand slam bij de senioren en veroverde hier een bronzen medaille.

In haar leeftijdscategorie is ze de nummer 1 op de wereldranglijst, bij de senioren staat ze nu al op de 19e plaats.

Eerdere winnaars van de prijs waren onder andere Dafne Schippers, Mathieu van der Poel en Max Verstappen.

Bron: NOC*NSF – Judo Bond