In opdracht van de gemeente Someren grazen in de tweede helft van november Kempische heideschapen in het Gebergten in Lierop. Dit is de eerste keer dat in dit gebied schapen gaan grazen. Een schaapsherder begeleidt de kudde. De schapen verblijven er naar verwachting ruim een week. Het Gebergten is een bijzonder stuifzandheidegebied wat gekenmerkt wordt door het hoge aantal jeneverbessen. Deze jeneverbesstruwelen zijn in het verleden gevormd langs de zogenoemde schapendriften (‘schapensnelwegen’). Waarschijnlijk speelde de schapenbegrazing een belangrijke rol bij het verspreiden en kiemen van deze bijzondere plantensoort.

Start half november
Om de kwaliteit en de ontwikkeling van de jeneverbessen en heideterreinen te optimaliseren wordt rond half november gestart met schapenbegrazing. Deze begrazing wordt ook de komende jaren voortgezet.

Structuurvariatie
De schapen houden het terrein open en zorgen voor structuurvariatie met stuifzand, korte vegetatie en oude heidestruiken. Typische heidesoorten als levendbarende hagedis, blauwvleugelsprinkhaan, nachtzwaluw en de zeldzame boszandloopkever profiteren van deze structuurrijke heide.

Honden aan de lijn
De kudde zal overdag op de heide grazen. ’s Nachts en in het weekend staan de schapen in een nachtraster van flexibele netten (met stroom). De gemeente vraagt bezoekers van het Gebergten om hun honden aangelijnd te houden en hen uit de buurt van de kudde te houden.

Foto: Henk Meeuws
Bron: Website Gemeente Someren