De Kennedymars in Someren, die ieder jaar in het eerste weekend van juli plaatsvindt en waaraan ook elk jaar vele Lieroppenaren meedoen, gaat niet door in verband met de geldende coronamaatregelen. Om wandelliefhebbers toch een uitdaging te bieden, is de Kennedy Challenge ontstaan.

Passend alternatief
Robert Hurkmans, voorzitter van JOEK (organisatie Kennedymars), geeft aan dat er dit jaar toch wordt stilgestaan bij de Kennedymars: “Samen met de gemeente Someren hebben we besloten om er niet zomaar aan voorbij te gaan. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Kennedymars wordt afgelast. We hielden er al langer rekening mee dat het evenement niet door kon gaan, dus we hebben de koppen bij elkaar gestoken om met een passend alternatief te komen. Iets wat uiteraard binnen de coronarichtlijnen georganiseerd zou kunnen worden.”

80 kilometer in juli
Om de wandelaars toch een sportieve uitdaging te bieden, is de Kennedy Challenge ontstaan. Marsleider Davy van Otterdijk vertelt: “De Kennedy Challenge houdt in dat mensen in hun eigen omgeving 80 kilometer lopen. Dit hoeft niet per se op 4 en 5 juli; ze hebben hier van 4 tot en met 31 juli de tijd voor. In een sportapp als Runkeeper of Strava of in een gezondheidsapp die standaard op de meeste telefoons is geïnstalleerd, kunnen mensen hun wandelingen bijhouden. Wandelaars sturen screenshots van de opgeslagen wandelingen als bewijs naar ons op. Ze ontvangen dan van ons een digitale herinnering aan het voltooien van de Kennedy Challenge. De lopers zijn vrij om hun eigen route te bepalen.”

Minimars
Ook kinderen kunnen aan de wandel in juli. “Kinderen kunnen in de maand juli de bekende Minimarsroute lopen,” vertelt Van Otterdijk. “Op de route hangen op verschillende plaatsen letters bij de mensen voor het raam. Die letters vormen een zin. Als kinderen de juiste zin intypen op de website van de Kennedymars dan krijgen ze een virtuele medaille.”

Jasper Sport
Ieder jaar lopen de lopers van atletiekvereniging ’t Jasper Sport de Kennedymarsroute, voorafgaand aan het startschot op zaterdagavond. Ook dit jaar zullen zij op zaterdag 4 juli de 80 kilometer lange route afleggen.

Wil je je gratis inschrijven voor de Kennedy Challenge of voor de Minimars? Dit kan via de website www.kennedymars.nl/challenge. De start van de Kennedy Challenge zal live te volgen zijn via de website en via social media.