Zaterdag 23 december 2023:

KOP:
Kerstboodschap burgemeester Dilia Blok

Zaterdag 16 december was het jaarlijkse kerstconcert in de Lambertuskerk. Er werd genoten van muziek en zang. De kracht van muziek is bijzonder. Muziek verbindt, biedt troost en maakt mensen vrolijk. Dit kerstconcert is daar een krachtig voorbeeld van. Een klinkende opmaat naar Kerstmis, de tijd van licht en hoop. Burgemeester Blok sprak die middag onderstaande kerstboodschap uit:

‘Er is altijd een ster die straalt en ons de weg wijst’

Het traditionele kerstverhaal vertelt ons dat het anders kan, anders moet en dat het anders wordt. Dat er na de nacht een nieuwe morgen komt. Dat is de vreugdevolle boodschap die Kerstmis ons schenkt. De ster van Bethlehem geeft hoop, ze brengt licht in de duisternis en wijst de drie wijzen de weg. Wij mensen hebben iets nodig dat ons de weg wijst, zodat we kunnen vertrouwen dat we op het goede pad zijn. Hoop is waardevol en geeft ons moed om door te gaan. Hoop zorgt dat we blijven uitzien naar de vervulling van onze verlangens. Hoop geeft vertrouwen in de toekomst. Dat het beter moet en ook beter kan. Licht staat symbool voor hoop. Dat licht brengen we ook in onze huizen, straten en op pleinen met ontelbaar veel kleine lampjes en kaarsen. Die warme gloed doet ons goed in de donkerste dagen van het jaar.

Denkend over de boodschap die ik met u wil delen kwam een lied van Suzanne en Freek voorbij. Het heet: ‘Dromen in kleur’. De tekst spreekt me aan, ik vertel u graag waarom. Het begint zo:

Ik kijk om me heen en zie dezelfde straat
Maar het voelt of er nu ineens een nieuw licht op staat
Heel m’n leven lang ging ik eraan voorbij
Maar wat ik al die tijd niet zag, maak jij nu los in mij
Dat het hier zo mooi kan zijn

Voel je het licht?
Proef je de mist?
Makkelijk gezegd dat het onwerkelijk is
Maar het is echt
Sinds jij er bent
Zie ik alles anders dan hoe ik het ken
Hoop dat het nooit went
Want we dromen in kleur

Het lied verwoordt hoeveel mensen voor elkaar kunnen betekenen. We kunnen kleur geven aan elkaars leven, het licht zijn voor een ander. Door kleine dingen kunnen we een groot verschil maken. In deze ingewikkelde tijd vol onrust, geweld, angst, zorgen en verdriet wereldwijd, kunnen we wel wat kleur gebruiken. Helaas, de wereld veranderen, dat lukt ons niet. Het is wel mogelijk om ervoor te zorgen dat de wereld óns niet verandert.

Zeker niet alle dromen komen uit en vrede op aarde is misschien wel verder weg dan ooit. Maar dichtbij huis, in onze eigen omgeving, kunnen we voor een lichtpuntje zorgen en elkaar laten zien hoe mooi het hier kan zijn. En dat doen we in onze dorpen op allerlei manieren. Dat stemt hoopvol. Wie zaait zal oogsten, dat weten we in Someren maar al te goed. Ik noem graag een paar inspirerende voorbeelden uit het afgelopen jaar.

John Henkes en Wim van den Broek gaven kleur aan de verhalen en de geschiedenis van 100 jaar Someren-Heide. Met het boek dat ze met hulp van velen maakten, hebben ze heel wat dorpsgenoten bijzondere momenten geschonken.

In Lierop plantte de ‘werkgroep Park’ maar liefst 10.000 heesters en planten waardoor het gerenoveerde park er weer nieuw en kleurrijk uitziet. Dat wordt straks weer genieten op deze mooie plek in het dorp.

In Someren-Eind worden allerlei activiteiten opgezet om van ‘De Einder’ een levendige ontmoetingsplek te maken. Het recent geopende brunchcafé maakte een vliegende start. Ook dat is te danken aan inwoners die iets willen betekenen voor hun medemens.

Susan van Vroonhoven uit Someren haalde met de speelgoedruilmarkt al meer dan
€4.000 op voor de spierziekte ALS. Een initiatief dat bijdraagt aan de zoektocht naar behandeling van ALS. Daarnaast krijgt speelgoed zo een tweede kans.

Toos Claessens en haar partner Ton organiseerden deze decembermaand weer een inzamelingsactie voor de Voedselbank Deurne, Asten en Someren. In onze gemeente maken tientallen mensen gebruik van deze voorziening. Ook voor deze gezinnen is het fijn om met Kerst te genieten van iets extra’s. De actie wordt ondersteund met de slogan `Geef om elkaar, goed doen doet goed`. En zo is het.

De actie van Stichting Someren Natuurlijk: ‘vrolijkheid zaaien’. De vrijwilligers luidden het voorjaar in met het uitdelen van bloemenzaad. Een kleurrijke bloemenzee is niet alleen fijn voor mensen. Ook vlinders varen er wel bij. De vlinder die bij Someren hoort, als symbool voor de natuurrijke omgeving. De vlinder die staat voor verandering, ontwikkeling en het besef dat alles tot bloei komt als de tijd rijp is. De vlinder die staat voor creativiteit, diversiteit, vrijheid, liefde en harmonie.

Het maakt me trots als burgemeester van ons mooie Someren. Want de lijst van inspirerende voorbeelden is nog heel veel langer. Het laat zien dat mensen heel graag bereid zijn om het verschil te maken, met én voor elkaar. Ik ben dankbaar dat ik het mooie ambt van burgemeester hier in Someren mag blijven vervullen.

We maken ons op voor de kersttijd. We gaan genieten van gezelligheid, lekker eten en van elkaars gezelschap. Ik spreek de hoop uit dat we niemand in de kou laten staan. Dat we klaar staan voor mensen die het moeilijk hebben of eenzaam zijn. Dat we onze harten openstellen voor mensen die in oorlog en ellende leven. Dat we doen wat we kunnen om kleur te brengen in het leven van een ander. Laat elkaar zien hoe mooi het hier is.

Kerst is een tijd van hoopvol licht. Er is altijd een ster die straalt en ons de weg wijst.

Ik wens u allen goede kerstdagen toe en een hoopvol, gezond en gezellig nieuw jaar.

Dilia Blok
burgemeester