De manifestatie ‘Behoud de motorcross voor Lierop in de Herselse bossen’ heeft ‘voorlopig’ alle verwachtingen overtroffen. ‘Voorlopig’ want uiteindelijk zal het werkelijke doel van deze manifestatie nog wél behaald moeten worden en daarvoor zijn de voorstanders van behoud afhankelijk van wat de Provinciale Staten hierin gaat beslissen. Argumentatiemateriaal tot behoud is er gisterenavond volop bijgekomen. Zo zal er o.a een videoclip gemaakt worden van deze manifestatie en van mensen die verklaren dat ze voor 1982 al lid waren van de vereniging en deelnamen aan wedstrijden op het terrein. Het zal allemaal gebruikt worden als wethouder van de Moosdijk en burgemeester Veltman, met een motie namens alle partijen van de Somerense gemeenteraad, naar de gedeputeerde van de Provinciale Staten gaan om het tij nog te keren. Er zijn op dit moment bij de Provincie 5 partijen die zich hard willen maken voor behoud maar dat zegt nog niet alles. Eerst zien!
De stand van de nog steeds lopende petitie stond gisterenavond op 13410 waar ze in eerste instantie gedacht hadden er maar ongeveer 500 à 600 te halen. Ook de opkomst voor deze manifestatie was overweldigend. Motorcrossvolk uit Nederland en België. Er waren zelfs mensen uit Woerden en Putten met busjes vol naar Lierop gekomen! Het grootste deel van deze mensen (’n kleine 1000!) startte op het motorcrossterrein en liep in een lange stoet naar de kerk in Lierop. Onderweg werd bij ’t Jagershuis koffie geserveerd.

Organisator van deze manifestatie Jean Paul Maas van ‘Living for the weekend’ legde uit waarom hij vond dat actie tot behoud heel hard nodig was. Iedereen op het plein was het er mee eens. Omroeper Kiske (Kees van den Boomen) van vele Grand Prix’s in Lierop gaf nog eens aan dat de grote man van MAC Lierop, wijlen Wim Smits, hem in 2000 vroeg om omroeper te worden ondanks dat hij nog geen Engels kon. Wim zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat MAC Lierop de Grans Prix’s mocht organiseren en hij wist ook de vele vrijwilligers die hiervoor nodig waren te mobiliseren. Maar niet alleen Grand Prix’s. Hij kon zich nog een veteranencross herinneren waar varkens verloot werden. Dat kon allemaal in Lierop. Camiel van Berkesteijn deed vervolgens namens het KNMV het woord. Hij legde uit wat motorcross in Lierop voor de KNMV betekent. De KNMV heeft MAC Lierop o.a. juridisch bijgestaan bij het verkrijgen van vergunningen. Guido Schoolmeesters legde nog eens uit wat er gebeurde toen de burgemeester in de raadsvergadering bekend maakte dat het crossterrein op 1 juli zal sluiten. Zo had de Raad van Staten bepaald. Vervolgens heeft de Gemeenschapslijst – geïnitieerd door Bart de Groot – een motie ingediend die alle partijen getekend hebben. Een uniek signaal vanuit de gemeente richting Provinciale Staten. De motie werd door Guido overhandigd aan wethouder Leon van de Moosdijk die nog eens benadrukte dat ze zich optimaal in gaan zetten om de motorcross in Lierop te behouden.

Hierna was het de beurt aan Joël Smets (Smetske), de Belgische coureur die vijf keer wereldkampioen werd en drie keer in Lierop won. Hij was van de sprekers het langste aan het woord. Op een geanimeerde manier wist hij het verschil tussen Belgische en Hollandse organisatoren uit te leggen. Communiceren was een veel voorkomende uitdrukking van hem. Hij had er dan ook alle vertrouwen in dat ook in dit geval de Nederlandse manier van werken tot behoud zou leiden. Gewoon cultureel erfgoed van maken. Als laatste kwam Stefan Adriaans namens MAC Lierop aan het woord. Vol enthousiasme wist hij aan te geven waarom de motorcross in Lierop niet mag verdwijnen. ‘Lierop is motorcross en motorcross is Lierop’. Bij een Grand Prix waren er volgens Stefan 400 vrijwilligers op de been. Ruim 100 vlaggers, 50 EHBO’’ers, 500 VIPgasten en pers uit 20 verschillende landen. Tot twee keer toe werd MAC Lierop uitgeroepen tot de best georganiseerde motorcross ter wereld. MAC Lierop bestaat bijna 45 jaar maar volgens Stefan wordt er al 60 jaar gecrossed in Lierop… en dat moet zo blijven! De petitie kan natuurlijk nog steeds ingevuld worden. Zie ook de foto’s van onze slaponlinefotograaf.
Zie ook de film van Omroep Brabant en Hart van Nederland. Andere media volgen zo snel mogelijk.

[wpdevart_youtube]4E5Btb48q2k[/wpdevart_youtube]

Omroep Brabant