Op 1 januari 2024 zijn de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden.

Omgevingswet
De Omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken en geldt voor alle inwoners, organisaties en ondernemers. Het gaat hierbij om alle regels van gemeenten, waterschap, provincie en rijk en gaat over onderwerpen zoals wonen, wegen, milieu, bodem, water, monumenten, natuur en geluid.

Wilt u in 2024 iets (ver)bouwen aan uw huis of tuin? Wilt u een boom kappen of een evenement organiseren? Wilt u een loods plaatsen naast uw bedrijfspand? Als u een vergunning nodig heeft die iets verandert aan uw leefomgeving, dan moet u tijdig uw omgeving informeren en mag de omgeving hier iets van vinden. Dit geldt ook voor de gemeente. Via het Omgevingsloket Online https://omgevingswet.overheid.nl kunt u dan zien wat u moet doen om een vergunning te verkrijgen.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Tegelijk met de invoering van de Omgevingswet is ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. Hiermee is de toetsing van de bouwtechnische eisen van de gemeente voor een aantal activiteiten overgegaan naar een onafhankelijke partij; de kwaliteitsborger.

De kwaliteitsborger is een controleur die met u meekijkt of uw bouwactiviteit aan de technische regels voldoet. De Wkb geldt als eerste voor nieuwbouw van bouwwerken in de laagste risicoklasse (oftewel gevolgklasse 1). Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vrijstaande woning, fiets- of voetgangersbrug, recreatiewoning en een kleine bedrijfshal. Verbouwingen behorende tot de gevolgklasse 1 komen op een later moment onder de Wkb te vallen. Voor overige vergunningplichtige bouwactiviteiten geldt dat een vergunning bij de gemeente moet worden aangevraagd.

Meer weten?
Kijk op de pagina van de omgevingswet.

Bron: gemeente Someren