Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk reikte vandaag de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uit aan Jan van Eijk (74) uit Heusden maar in het verleden en ook nu nog actief in Lierop.

Jan van Eijk is een vrijwilliger die al sinds 1976 klaarstaat voor de samenleving, als bestuurder maar ook als iemand die graag ‘de handjes laat wapperen’. Hierbij valt de grote diversiteit aan vrijwilligerswerk op.

Jan komt uit een muzikaal gezin. Met een koordirigent als vader is het niet raar dat hij in 1962 zelf lid werd van De Bosgalm in zijn geboortedorp Lierop. In 1976 werd hij gevraagd als bestuurslid en werd hij direct secretaris. Deze functie vervulde hij 8 jaar tot 1984. Een secretariaat voeren kostte destijds veel tijd. Zijn verslagen zagen er altijd keurig uit. Met de voorzitter regelde hij dat de wekelijkse repetities vlotjes verliepen en hij was mede-organisator van diverse activiteiten door het jaar heen, denk aan donateursacties en – avonden, (uitwisselings)concerten, korenavonden, zangersdagen, het zingen van missen in Lierop en elders. Ook was hij mede-organisator van ontspanningsactiviteiten zoals droppings, fietstochten en kienavonden. Men typeert hem als ‘een fidele vent die altijd klaarstond en bovenal erg attent was’.

Voor gemengd koor De Veengalm was hij vanaf 1988 penningmeester en van 1989 tot en met 2006 voorzitter. Hij zorgde er voor dat het koor oud papier op mocht gaan halen, een belangrijke inkomstenbron voor de vereniging. Na 2006 had hij tien jaar lang geen bestuursfunctie, maar bleef hij koorlid en een zeer actief vrijwilliger. Zo organiseerde hij in die periode in zijn eentje twee koorreizen naar Bielefeld en Trier, hielp hij mee met decor en andere werkzaamheden voor de thema-avonden, bereidde hij de presentaties plus liederen voor concerten voor en stond hij altijd klaar voor overige hand- en spandiensten.

Na een bestuurlijk turbulente periode werd hij in 2018 op verzoek van de leden opnieuw voorzitter en dit is hij tot op heden. Derhalve een man die op een brede steun en vertrouwen binnen de vereniging kan rekenen. Een bemiddelaar, oplossingsgericht, een goede luisteraar, iemand die altijd klaarstaat en wát hij doet goed voorbereidt. Hij helpt naast het voorzitterschap mee met het secretariaat, verzorgt de PR, leidt de muziekcommissie, maar is tevens een ‘doener’; hij vervoert materialen en zet spullen mee klaar voor repetities en concerten.

Vanaf 2009 tot heden is Jan van Eijk een zeer gewaardeerd lid van de avondwakewerkgroep van parochie Heilige Willibrord Deurne. Het begeleiden van een waardig afscheid voor parochianen is bij Jan in goede handen. Hij kan in dergelijke omstandigheden goed luisteren en de inbreng van nabestaanden goed verwoorden. Met zijn aangename stem verzorgt hij daarnaast in toerbeurt de Bijbellezingen en de voorbeden tijdens kerkdiensten in de kerk in Neerkant. Hij kan als geen ander de teksten levendig overbrengen.

Tijdens de bouw van de nieuwe accommodatie in 2012 is Jan van Eijk betrokken geraakt bij tennisvereniging Neerkant en was hij bijna dagelijks op de bouw te vinden. Daarbij kwam zijn oude beroep als timmerman goed van pas. Sindsdien is hij tevens kantinebeheerder en is hij belangrijk voor het onderhoud van de accommodatie, die er altijd tiptop uitziet. Hij is het visitekaartje van de vereniging en iedereen kent hem. Hij blijft als aanspreekpunt voor leden en bezoekers altijd rustig, is toegankelijk en benaderbaar. Trouw aanwezig bij competitieavonden, toernooien en activiteiten van de vereniging. Hij let op de kleintjes en zorgt voor een scherp inkoopbeleid bij de voorraad. Men ziet hem als enorm plichtsgetrouw en een onmisbare vrijwilliger voor deze grote vereniging in Neerkant.

Toneelspelen deed Jan van Eijk ook graag bij toneelvereniging Nostalgie in Neerkant. Naast speler was hij van 2013 tot 2017 secretaris. Als secretaris behandelde hij de in- en uitgaande post, zocht liedjes en toneelstukken mee uit, regelde hij dat iedereen de teksten kreeg en nam hij deel aan de rolverdeling. Ook hier was hij altijd onvermoeibaar met betrekking tot het verlenen van hand- en spandiensten, denk aan decorbouw en het doen van boodschappen.

Naast voornoemde diversiteit aan vrijwilligerswerk wandelt hij sinds zijn pensionering vele ochtenden per week een uurtje met zijn echtgenote en neemt hij daarbij steevast een plastic zak mee om zwerfvuil op te rapen en zo zijn omgeving schoon te houden. Ook was hij prins carnaval in Neerkant en heeft hij voor de vereniging jarenlang teksten geschreven voor diverse optredens.

Als zanger bij De Trekzakken treedt hij regelmatig belangeloos op voor goede doelen.

Tevens was hij lang geleden bestuurslid van de Lieropse afdeling van de Bouw- en Houtbond.

Bron: Siris

Zie ook de foto’s.