Oud-Speledonckers regisseur Harold Schraven brengt eind juni de muzikale theatervoorstelling Oorlogstuig in intieme versie terug naar Someren. De rol van ‘Tante Roosje’ wordt gespeeld door de van oorsprong Lieropse Sanne Maas. Ook oud-Speledonckers Willem Snijders en Geert van den Hurk treden aan.
De geëmancipeerde Roosje Glaser (gespeeld door Sanne Maas) boekt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant, tot haar man Leo sympathiseert met de nazi’s en Roosje verraadt. Ze komt terecht in verschillende concentratiekampen, waar ze probeert te overleven door onder andere dansles te geven aan de officieren.
Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen. Maas:
“De situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zo extreem en bizar zijn geweest, dat het bijna onmogelijk is om te beseffen wat er is gebeurd. Ik denk dat ik ver zou gaan om te overleven, maar ik weet het niet omdat ik nog nooit in zo’n situatie terecht ben gekomen. In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben: het is vaak kiezen tussen leven en dood. De keuzes die Roosje maakt om te blijven verbinden en de ellende even te vergeten door middel van zang en dans, vind ik heel bijzonder en krachtig.”

Geen begrip
De Somerense Geert van den Hurk, die de rol van Roosjes verrader speelt, nam die rol over van een andere speler en stroomde daardoor dus wat later in. “Ik kan niet bevatten dat je iemand die je lief hebt (of hebt gehad) verraadt. Door dit verhaal te vertellen, worden we opnieuw geconfronteerd met de gruwelijkheden van toen en nu. Ik hoop dat we het publiek aan het denken zetten: welke keuzes zou jij maken?”
Zijn tegenspeler Willem Snijders, eveneens uit Someren, vult aan: “Elke keer als je je weer verdiept in de gruwelen van destijds, is het niet te bevatten. Je verwacht dat de mensheid daar iets van leert, maar helaas is het onderwerp nog altijd actueel. Met één voorstelling kunnen wij niet het verschil maken, maar we kunnen mensen wel bewuster maken. Opdat wij niet vergeten.”

Intiem
Het stuk Oorlogstuig geniet in Someren en omstreken al enige bekendheid, toen de Speledonckers het verhaal van Tante Roosje in 2016 vertelden. Met Theatergroep BLUV brengt Schraven Roosjes verhaal in een intieme setting met een kleine groep van 15 spelers. Schraven: “We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Hoewel we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het toch een spektakel, maar dan op de vierkante meter.” Kenmerkend voor TG BLUV is ook dit jaar weer het uitgebreide repertoire live muziek, daarnaast volgt de spelersgroep ook danslessen. BLUV maakt verhalend/vertellend theater. Het rauwe verhaal is altijd leidend, biedt tegenkleur aan het binnen theater. Het publiek wordt uitgedaagd om actief te blijven, niet alles wordt hapklaar voorgeschoteld of uitgelegd. TG BLUV heeft lef, durft het publiek aan te spreken en schuwt maatschappelijke thema’s niet, maar werkt altijd vanuit een artistiek theatraal standpunt.

Actueel onderwerp
Het blijven vertellen van oorlogsverhalen is noodzakelijk, ook (of misschien juist) anno 2019. Met die insteek begon Theatergroep BLUV aan dit toneelstuk: niet alleen maar samen spelen, zingen en dansen, maar een steentje bijdragen aan een toekomst van verdraagzaamheid en wederzijds respect voor wie dan ook. De groep maakt de keuzes die Roosje en de andere personages maakten inzichtelijk en stelt vervolgens de vraag aan het publiek: “Wat zou jij doen in zo’n situatie?” En: “Hoe sta jij momenteel tegenover vraagstukken als vluchtelingenproblematiek, racisme enzovoorts?”
Oorlog is en blijft helaas een zeer actueel onderwerp. Wereldwijd zijn meerdere landen in oorlog, maar ook in onze eigen omgeving lijkt rassenhaat te groeien. Toch is de Tweede Wereldoorlog iets waarvan we collectief denken dat het nooit meer zal voorkomen, omdat het zo gruwelijk was. Maar het gebeurt nog steeds, en het kan (ook hier) weer gebeuren. Daarom is het zo belangrijk dat, in een jaar waarin het 75 jaar geleden is dat Brabant werd bevrijd, oorlogsverhalen worden verteld.

De regisseur
Regisseur Harold Schraven heeft een flink aantal grote en kleinere producties op zijn naam staan. In de regio Noordoost-Brabant is hij bekend van onder andere ‘Dorp aan de Rivier’ in Lith en ‘Het Bosch Mysterie’ in ’s-Hertogenbosch. Bij veel verenigingen tilde hij spelers naar een hoog niveau. Hij was onder andere aangesloten bij De Speledonckers in Someren, Ons Eygen Landt in Best en de Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Zijn voorstellingen staan bekend om de details in het volledige plaatje. Bij Theatergroep BLUV is hij het vaste gezicht als regisseur en muzikaal leider. Ook tijdens de voorstellingen speelt hij, muzikaal gezien, een grote rol.

Vr 28/06/2019  |  Someren  |  Natuurtheater de Donck
Za 29/06/2019  |  Someren  |  Natuurtheater de Donck

www.tgbluv.nl