A.s. vrijdag 24 en zaterdag 25 mei staan meer dan 100 equipes uit binnen- en buitenland aan de start voor wederom een uitdagende ELE Rally met a.s. vrijdag ook weer een klassementsproef in Lierop!

Deelnemers
In het deelnemersveld zien we verschillende kandidaten voor de eindoverwinning. Zal het de Nederlands Kampioen Kevin van Deijne met navigator Hein Verschuuren eindelijk lukken om zijn thuisrally te winnen? Of weet een van de verrassingen van dit seizoen (Yannick Vrielink, Ingo ten Vregelaar, Richard Pex) het feestje voor de Brabantse equipe te verstoren? Wat te denken van de Nederlands Rallykampioen van 1986, Stig Andervang, die nog serieus tegenstand kan bieden aan de jongere garde? En hoe zal het ELE-sponsor Helichem, met Henk Vossen en Radboud van Hoek, vergaan in de Hyundai i20 N Rally2, waar dit jaar al flink meters mee zijn gemaakt (o.a. in WRC Monte Carlo en WRC Kroatië en uiteraard de Zuiderzeerally)?

Verderop in het veld zal het met name bij de Renault Clio’s een waar spektakel zijn. Waar er vorig jaar nog enkele Rally4-exemplaren aan de start stonden, bestaat het veld nu alleen uit Rally3- en Rally5-Clio’s; met name van de Rally3-bolides mag vuurwerk worden verwacht.

In de Opel ELEctric Rally hebben we 12 equipes, die de strijd met elkaar aangaan. Deelnemers uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije, Spanje, België en Nederland maken er een mooie internationale strijd van.

De door Stichting ELE Rally geïntroduceerde WRC Demo zal 2 equipes over de proeven doen jagen: Dakar-helden Erik van Loon (Subaru Impreza S14 WRC) en Gerard de Rooij (Subaru Impreza S5 WRC) zullen ongetwijfeld voor vuurwerk gaan zorgen! Dit belooft spektakel wat de Nederlandse rally fan niet elke wedstrijd voorgeschoteld krijgt. De snelheid van de WRC auto’s is bijna niet te bevatten, alsmede het geluid en eigenlijk alles wat autosport zo mooi maakt.

Tot slot hebben we dan nog de 6e ELE Historic Rally met een rijke historie aan klassieke rallyauto’s. Nationaal kampioen Antoine Biesheuvel zal graag weer zijn slag willen slaan in de MATS BMW M3 E30, maar zal af moeten rekenen met diverse Audi Quattro’s (Audi Sport Veghel, Piet-Hein van der Heijden), en Antoine van Ballegooijen die met zijn Ford Sierra Cosworth zijn debuut maakt. Of is er wellicht nog een konijn uit de hoge hoed?

Route en tijdschema
Op vrijdag 24 mei wordt er om 18:26 uur gestart vanaf het Kerkplein in Son, waarna klassementsproeven KASS Gehamie Helmond en Lierop verreden worden. Na een service worden deze klassementsproeven nogmaals in het donker verreden; de eerste equipe zal om 23:30 uur de auto in het Parc Fermé zetten. De startvolgorde is: eerst de Opel ELEctric Rally, gevolgd door de WRC Demo, vervolgens de Rally en tot slot de Historics.

Op zaterdag 25 mei wordt er dan weer gestart om 12:37 uur vanaf het Kerkplein in Son nadat de auto’s eerst service hebben gehad. De bekende klassementsproeven Strijpse Kampen (militair terrein, NIET toegankelijk voor publiek!), Spoordonk en Wintelre staan dan op het programma en zullen ongetwijfeld weer voor verrassingen zorgen. In verband met de actieradius zal de Opel ELEctric Rally niet in actie komen op klassementsproef Wintelre. Na de tweede service van zaterdag zullen deze KP’s nog eens verreden worden. De derde en laatste keer Strijpse Kampen is wat later op de avond gezet om zo nog eenmaal het uiterste van de equipes te eisen. Dat betekent dat het “traditionele rondje” wordt omgedraaid: KP Sint-Oedenrode – KP Electrifying Opel Son – KP Strjipse Kampen. Na de laatste service op de Habraken 1214 (Opel ELEctric Rally heeft zijn service op de Kanaaldijk 7 in Best) wordt de rally dan beslist op de afsluitende KP’s Sint Oedenrode en KP Electrifying Opel Son. De winnaar wordt even voor 23:00 uur op het finishpodium op het Kerkplein in Son verwacht.

Jouw ELE Rally weekend
Om goed voorbereid te zijn kun je nu al je kaarten, info magazine en petje online bestellen op de website. Vanaf maandag 20 mei zijn deze zaken ook te verkrijgen op de diverse voorverkoopadressen. Tijdens de rally zal er zowel op het serviceterrein in Veldhoven als op het Kerkplein in Son een stand staan waar iedereen terecht kan voor alle benodigdheden voor een onvergetelijke ELE Rally. Nieuw dit jaar is de webshop met allerlei leuke ELE-fan artikelen! Kijk hiervoor op www.elerally.nl.

Harrie van der Sanden

.