In de reeks interviews die Willem Hurkmans in 1987 had met willekeurige – oude – Lieroppenaren van toen hebben we na Klaas van Asten, Frits Rijmakers/Piet van Mill, Sjef Welten en Toon van de Ven nu het filmpje geplaatst van het interview met Mien Borsboom en Pater Sanders.
Mien kwam in 1918 op 20-jarige leeftijd samen met de familie Pinkstes vanuit den Haag naar Lierop en was tijdens het interview 88 jaar. Zij was de grote initiator van collectes voor vooral de Missie. Bekend van toen o.a. de Chineesjes die tijdens huwelijken collecteerden en de Gerarduskalender die nu nog steeds in leven wordt gehouden door Maria van de Ven.
Pater Sanders kwam rond 1966 naar Lierop waar hij in korte tijd inburgerde.
Wim Hurkmans onthulde dat vroeger heel Lierop lid was van het ‘Verbond tegen het vloeken en onkuise woorden’.

Familie van de gesprekspartners zien een stuk familiegeschiedenis voorbijkomen en andere Lieroppenaren – die vooral de laatste fase van deze mensen hebben meegemaakt – zullen vele herinneringen terug zien komen. Jongeren zullen zich nauwelijks kunnen voorstellen hoe het er diep in de vorige eeuw aan toe ging in Lierop. Het is wel waarschijnlijk dat ook hun (voor)ouders besproken worden in deze serie films.
Het idee van de makers – Wim Hurkmans, geassisteerd door Harrie vd Sanden en filmer Pit Hurkmans – was om gesprekken met ‘zomaar’ wat mensen die in Lierop geboren en getogen waren in beeld te brengen voor het nageslacht. Voorlopig is dit het laatste filmpje al zijn er toendertijd nog meer Lieroppenaren geïnterviewd maar die films dienen nog voorbereid te worden. Wordt – waarschijnlijk – vervolgd dus.

Zie het filmpje.