In de reeks interviews die Willem Hurkmans in 1987 had met willekeurige – oude – Lieroppenaren van toen hebben we na Klaas van Asten, Frits Raijmakers/Piet van Mill en Sjef Welten nu het filmpje geplaatst van het interview met Toon van de Ven van de Wertstraat.

Alle kinderen waren nog in leven toen dit interview werd opgenomen, alleen Toon’s vrouw – Hanneke van Wilderen – was overleden op 12 juli 1984. Zij was ook geboren in het huis aan de Wertstraat. Toon kwam van Someren. Voordat ze in 1933 in Lierop kwamen wonen (in het huis waar nu Frans Neervens woont) hadden ze al op diverse plaatsen in Someren en Someren-Heide gewoond en hadden al 4 kinderen waarvan Cor de eerste was (1930).

Familie van de gesprekspartners zien een stuk familiegeschiedenis voorbijkomen en andere Lieroppenaren – die vooral de laatste fase van deze mensen hebben meegemaakt – zullen vele herinneringen terug zien komen. Jongeren zullen zich nauwelijks kunnen voorstellen hoe het er diep in de vorige eeuw aan toe ging in Lierop. Het is wel waarschijnlijk dat ook hun (voor)ouders besproken worden in deze serie films.

Het idee van de makers – Wim Hurkmans, geassisteerd door Harrie vd Sanden en filmer Pit Hurkmans – was om gesprekken met ‘zomaar’ wat mensen die in Lierop geboren en getogen waren in beeld te brengen voor het nageslacht. Volgende weken zal voorlopig nog 1 gesprek op deze manier in beeld worden gebracht. Er zijn toendertijd nog meer Lieroppenaren geïnterviewd maar die films dienen nog voorbereid te worden. Wordt vervolgd dus.

Zie de film.