Voor het (te) hete weer hoef je deze week niet in de zuidelijke landen te vertoeven. Ook bij ons in Lierop gaat de temperatuur door ’t dak!

Als we de voorspellingen moeten geloven staat ons een hittegolf te wachten want we krijgen in Nederland (de Bilt) een serie van minstens 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er zeker 3 tropisch zijn (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger).

Bij ons is gisteren de hittegolf overigens al begonnen want het werd meer dan 25 graden.
In België – en weeronline zegt dat die kans er ook bij ons in zit – praten ze zelfs al over een superhittegolf. Dat is een hete periode van vijf dagen met meer dan 30 graden, waarvan drie dagen warmer dan 35 graden! Het zou uniek zijn.

Hoe voorbereiden op hittegolf?
Ga voorbereid op pad: neem een fles water mee, draag lichtgekleurde kleding van katoen of linnen en iets op je hoofd. Houd een siësta. Tussen 12 en 16 uur kun je beter niet buiten komen en niet al te veel inspanningen doen. Geef jezelf een tropenrooster en doe een verfrissend middagslaapje.

Waarom blijft het zo warm in huis?
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven ‘doorgloeien’ nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.

Hoe hou je het huis koel tijdens een warme zomer?
Ga voor een slimme én energiezuinige oplossing. Houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten: doe de zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Later op de avond en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: dan gooi je de ramen open.

Vijf hittekwalen en wat je moet doen
Hoe je het beste om kunt gaan met extreme hitte kun je HIER lezen.