Basisschool ’t Rendal in Lierop hield vorige week woensdag 8 mei een herdenking bij het Frank Doucettemonument.

De school adopteerde dit monument in september 2014. Niet qua onderhoud maar qua jaarlijkse aandacht voor de slachtoffers van de oorlogen en de bevrijding. Bijzondere aandacht is er voor de Amerikaan Frank Doucette die op de laatste dag van de Tweede Wereldoorlog (21 september 1944) in Lierop sneuvelde ter hoogte van Oeijenbraak.

Adopteer een monument
De adoptie is een activiteit van de school in het kader van een initiatief van de landelijke 4 en 5 mei stichting nl. ‘Adopteer een monument’. De school zegt daar in toe elk jaar aandacht te besteden aan het geadopteerde monument. ‘t Rendal werkt hierbij samen met de evenementenstichting Lierop 825.

In de week voor de meivakantie besteedden de groepen 7 en 8 reeds uitgebreid aandacht aan het thema ‘Tweede Wereldoorlog’. De leerlingen legden in gedichten hun gevoelens vast. Op maandag 6 mei was er een Powerpointpresentatie in de klas door Lierop 825-voorzitter Ben van Bussel en op dinsdag 7 en woensdag 8 mei werd onder leiding van Gerard Geboers het onderduikerskamp Dennenlust in de bossen van Moorsel bezocht en vertelde Rick Krosenbrink vanuit de Veteranenstichting zijn verhaal.

Herdenking
Woensdag 8 mei hielden de leerlingen van ‘t Rendal, in samenwerking met de bewoners van de Frank Doucettestraat en de evenementenstichting Lierop 825, een herdenking bij het Frank Doucettemonument. Er werden gedichten voorgelezen en er werd een bloemenkrans gelegd. Buurtbewoner Frans Obbema hees de nationale driekleur.

Bevrijding van Lierop
Op donderdag 19 september is de aankomst en overdracht van het vrijheidsvuur de Peel dat via Normandië, Eindhoven (18 september) en Helmond (19 september) in Lierop op het kerkplein aankomt, wordt overgedragen en wordt bewaard in de Mariakapel van de Koepelkerk. Aankomst en overdracht is vanaf 21.30 uur.

Zaterdag 21 september (ook de datum van de bevrijding van Lierop) is er in Lierop een grootse bevrijdingsherdenking, de Frank Doucetteherdenking en aankomst en overdracht vrijheidsvuur op het Frank Doucetteplein. Aanvang 18.30 uur. Medewerking aan deze herdenking verlenen mannenkoor A Capella, Fanfare en slagwerkgroep St. Willibrordus, trompettist Frank van Gastel en de beide Lieropse gildes. De herdenking wordt ondersteund door de gemeente Someren, Gerard Geboers en de bewoners van de Frank Doucettestraat.

Zie eventueel ook de foto’s die Eric Driessen namens Siris maakte en een filmimpressie hieronder.