In deze komkommertijd zijn we op verzoek teruggegaan naar wat er zoal te lezen was in deze Koepel van maart 1970.

De redactie bestond toen uit: mej. Ph. van Veen, P. Cortooms, W. Hurkmans, A. Kuijpers en Th. Maas.
Secretariaat: mej. M. van Helden

Geboren: op 9 maart:
Hendrikus J.H., zoon van Petrus Steijvers-Tienchen, Otterdijkseweg 5
13 maart Sylvia, dochter van P. van de Ven-Neervens, Offermansstraat 32

Getrouwd:
Op 14 maart trouwden Franciscus Spaan uit Geldrop en Jozefina Slegers uit Lierop.

De eerste twee inzamelingen van de vastenactie hebben fl.769,74 opgebracht. De derde inzameling wordt nog gehouden.

De kabouters en gidsen hielden op 23 januari j.l. een kienavond ten bate van de kabouter- en gidsengroep, de opbrengst was behoorlijk. In de paasvakantie gaan de kabouters en gidsen gedurende twee dagen van huis tot huis voor “’n heitje voor ’n karweitje’”. Bij de kabouters is een wachtlijst, de groep is eigenlijk nu al een beetje te groot. Meisjes die 11 jaar zijn en niet ouder dan 14 jaar, kunnen zich opgeven voor de gidsen. De leiding zal proberen om op zaterdagmiddag groep te gaan draaien, omdat het voor veel ouders bezwaarlijk is hun kinderen ’s avonds van huis te sturen.

De heer Hanssen verzorgde bij de K.V.O./K.A.V. een avond over hypnose. Op 19 februari gingen 11 personen van de K.V.O. naar de schouwburg voor de operette ‘Die Vogelhãndler’. Op 17 maart gaan 30 dames van de K.V.O. naar het politiebureau in Eindhoven om daar eens rond te neuzen.

Bij de K.A.V. werd een avond georganiseerd door ‘Tapison’ vloerbedekking, dit in samenwerking met de Lieropse firma Lemmen. Het was een goed onderwerp, zo net voor de jaarlijkse schoonmaak.

Een oud-verenigingsman, Fr.B., geeft commentaar op het stuk van Toon Cortooms ‘Goedendag’. Hij heeft eigenlijk maar één opmerking: “als al die onzin door een 12-jarige lagere schooljongen geschreven was, dan zou ik zeggen, nou ja, hij weet niet beter, maar als ik mij dan realiseer dat dit koeterwaals geschreven is door een Universiteitsstudent, dan God beware ons voor de geleerden van later”.

De fanfare hield op 23 februari een contactbijeenkomst met de commissarissen, wat er toe heeft bijgedragen dat de commissarissen actiever aan het fanfaregebeuren deel gaan nemen. Zaterdag 14 maart ging de fanfare naar de receptie van commissaris Nic. van Asten die afscheid nam van de Boerenleenbank wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. ’s Avonds werd hem een serenade gebracht, tezamen met de Bosgalm.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen is besloten om in afwijking van vorige keren, de mensen zelf hun kandidaten te laten kiezen en de plaats van deze kandidaten wat de nummering betreft. Er is geprobeerd dit zo democratisch mogelijk te doen. Ieder werd in de gelegenheid gesteld kandidaatlijsten in te dienen, voorzien van handtekeningen van minimaal 10 personen. Vrijdagavond werden de enveloppen rondgebracht door de Rowans en zondagvoormiddag werden ze weer opgehaald. Na de telling kwamen de volgende personen naar voren:

P. Cortooms 618 stemmen, W. Hurkmans 483 stemmen, M. van de Boomen 378 stemmen, A. Kuijpers 267 stemmen, Fr. Aben 215 stemmen en L. van de Hulst 64 stemmen.

De korfbalclub de Lino’s, hebben in de winter een microkorfbal toernooi gehouden. De junioren behaalden hier de eerste prijs. De senioren kregen een herinneringsmedaille. De contributie bedraagt: de Liko’s fl.1,50 per maand, de Liko’s 1, fl.1,- per maand, de Liko’s 2, fl.0,50 per maand. Als er nog meisjes zijn die graag willen korfballen, dan kunnen zij zich opgeven bij Ria van Mill of bij Mien Moors.

De voetbalclub behaalde op de eerste volledige competitiezondag een verbluffend aantal punten binnen. In Helmond had het eerste pech toen men 2 maal achter elkaar de paal in plaats van het net wist te raken. Na een half uur werd het Lieropse zwoegen eindelijk beloond toen Albert Hendrikx over een voor hem ongewone rechtervleugel de bal opbracht. Ook de P.V.V.-ers waren even verbluft en dit was voor Albert net voldoende om de bal achter de jammerende P.V.V. doelman in het doel te plaatsen. Piet van Bommel vervulde een glansrol op deze middag. Met nog 6 minuten te spelen moest Theo Hendrikx zwichten voor een hard schot van een P.V.V.er. Eindstand 1-1. Lierop 2 had met haar invaller doelman P. van Vlokhoven een goede middag, 15 minuten voor rust was het 4-1, de Lieropse achterhoede dacht dat het toen wel bekeken was en ze brachten de zege nog in gevaar door de tegenstander nog tot 4-3 in te laten lopen. Bij het derde scoorde Verstappen 2 doelpunten en Slegers van de Kanaaldijk maakte het winnende doelpunt, eindstand: 3-2.

Onder gehoord… gezien…. gelezen…:
In Someren vindt een belangrijke bespreking plaats omtrent de grondprijzen aan de Lijestraat en Hogeweg en er wordt gehoopt dat deze prijzen niet van zulk een hoogte worden dat er bijna niet gebouwd kan worden.

Men is ook volop bezig met het leggen van gasleidingen, er is verlichting in de tunnel aangebracht, de bank bij de bushalte is ‘overleden’ en er wordt gehoopt op een herrijzenis omdat er in de zomer, tijdens het wachten op de bus, toch wel gebruik van wordt gemaakt.

De heer N. van Asten heeft ’n pauselijke onderscheiding ontvangen en de redactie feliciteert hem daarmee dan ook van harte.