We starten om 13 uur en we stoppen niet voor 0,00 uur. Mooi om te zien dat veel mensen even stoppen bij alle Tuinfeestposters van de afgelopen 47 jaar die bij de ingang hangen. Bands die inmiddels vergeten zijn en ook bands die legendarisch zijn. Een mooie plek om herinneringen op te halen.

Het tuinfeest openen op zaterdag is altijd een twijfelachtige eer. Nog niet veel publiek. Maar voor Sea On Fire was het wel een grote eer, voor het eerst op een groot podium. Uiteraard nog een beetje onwennig maar het ging ze goed af. En uitsluitend eigen nummers met vaak persoonlijke teksten, een knappe prestatie. En we werden ook nog verrast met een heuse bassolo. Sea on Fire, nu nog een Noordzee on fire maar veel potentie om een oceaan on fire te worden. De in groten getale opgekomen familie van Lieshout(en andere families) kan trots zijn.

Intussen begint het te regenen. Goed nieuws voor Orange Skyline want de tent loopt goed vol. Het geeft de band vleugels want ze spelen een overtuigende set. We kunnen wel stellen dat ze weer helemaal terug zijn.

De prijs voor beste entertainer gaat vandaag naar Thijs Boontjes. Hij laat het publiek van alles doen en iedereen geniet er van. Nederlandstalige scherpe teksten doorspekt met humor en een professioneel dans- en showorkest. Perfecte band voor deze zaterdagmiddag.

Inmiddels is het al aardig druk maar door de uitbreiding van het terrein is er toch genoeg “personal space” voor iedereen. Behalve natuurlijk voor het podium, dat zal de gehele dag wel vol blijven.

In de Multitube Stage staan inmiddels de Wodan Boys. Zij beloofden een gewelddadige en chaotische show. En daar was geen woord van gelogen concludeerden de talloze bezoekers.

Eindelijk was het moment aangebroken voor de liefhebbers van hits. Rondé is momenteel één van de populairste bands in Nederland. Mooi aangekleed podium en natuurlijk alle hits. Wat wil je nog meer op een zonnige zaterdagmiddag…

Ooit een tent gezien vol met springende mensen? Zo niet dan moet je eens naar een optreden van Prins S. en de Geit gaan kijken. De verrassing van dit Tuinfeest, veel humor en snoeiharde beats. Je moest wel een ijskoude zijn om stil te blijven staan. Enkele belangrijke mensen van de organisatie van het Tuinfeest stonden zichtbaar te genieten dus waarschijnlijk is de afsluiter van het Tuinfeest 2024 al bekend.

De eerste pit dit jaar komt op naam van Zebrahead. Rock, metal en ska maken een stofje in de hersenen aan (waarschijnlijk in combinatie met alcohol) dat mensen wild maakt. Gecontroleerd wild, niemand loopt blessures op. Een echt ouderwetse Tuinfeest band.

Vandaag is het rustpuntje The Haunted Youth. Beetje dromerige muziek, geen flikkerende lampen. Een uurtje rustgevende muziek, mooi en sfeervol. Voor sommigen iets te rustig dus tijd om een hapje te eten.

White Lies stond voor de tweede keer op het podium. Mooi om zo’n wereldband aan het werk te zien. En dat vonden veel bezoekers ook, het veld stond afgeladen vol. Synthesizers, gitaren en een zanger met een karakteristieke stem. En de hits natuurlijk.

De Canadese band The Dreadnoughts was voor de meeste bezoekers een onbekende band. De eerste paar minuten van het optreden stond de tent halfvol. Maar toen de Polkaklanken zich over het veld verspreidden stroomde de tent snel vol. En al snel werd het een kolkende massa met ledematen die alle kanten op gingen.

Ook de afsluiter vandaag was een niet zo’n bekende band in Nederland. Wel groot in Engeland met miljoenen streams op Spotify. We zijn wel gewend aan zangers die tijdens een optreden het publiek in gaan. Maar Frank Carter begon zijn optreden midden in het publiek. Dan sta je al met 1-0 voor en als je dan ook nog een aanstekelijke mix van punk en rock brengt dan heb je het publiek snel voor je gewonnen. Ook lukte het Frank het publiek goed te bespelen en ze bij het optreden te betrekken. En zo hadden we dus weer een goede afsluiter voor zaterdag. Toch altijd een hoofdpijnpuntje voor de programmeurs maar het lukt ze toch ieder jaar weer.

Ton

Zie ook de foto’s van zaterdag van ons slaponline team.

Zie eventueel ook de livestream van Studio Tuinfeest door Siris.