Van Stefan Adriaans kregen we onderstaand bericht…“Ik kwam bij een stel oude krantenartikelen nog een publicatie van het oude klooster “Huize Lierop” tegen. Volgend jaar is het alweer 35 jaar geleden dat het historische gebouw tegen de vlakte ging voor het huidige Henricushof.

Zoals een krantenartikel vermeldt (toen nog Helmonds Dagblad), streden enkele Lieroppenaren tevergeefs voor het behoud van het oude klooster.

In Zijtaart (regio Veghel), waar nagenoeg hetzelfde gebouw (voormalig Franciscanessenklooster) stond, maakte men andere keuzes en werd het na een grondige renovatie in 2011 als “Het Dorpshuis” tot multifunctioneel gebouw getransformeerd, waarin een basisschool, kinderopvang, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, onderkomen voor de dorpsraad, bibliotheek en gymzaal te vinden zijn.

Hiermede speelt het gebouw ‘net zoals dat vroeger het geval was’ een centrale rol in het dorp. Op de headerfoto is het huidige gebouw in Zijtaart te zien.

Zie HIER het krantenartikel. Op de achterkant van het krantenartikel staat nog een stuk van de voormalige Sovjet-Unie, waarvan de DDR (Oost-Duitsland) nog in datzelfde najaar viel en de unie enkele jaren later werd opgeheven.