Dat een pony zoveel media-aandacht krijgt maakten we vanmiddag mee toen de pony van Hans en Mien Hendrikx werd ‘thuisgebracht’ op de parkeerplaats van de Donck. SBS 6, Siris, Omroep Brabant en wij waren aanwezig om het heuglijke feit mee te maken van de thuiskomst van de pony die half maart werd gestolen uit een wei op Hersel.

De media-aandacht die het kreeg bij de verdwijning zorgde ervoor dat de pony al na een week door de politie opgespoord kon worden. Uit welingelichte bron: “Bij een bedrijf uit Stiphout met daarbij een paardenpension en daar weer de dames van hebben hem uit de wei gehaald”. Namen zijn nog geheim omdat er nog een vervolgtraject komt.

Nadat de pony door de politie in beslag is genomen heeft hij ‘ergens’ 14 dagen in een schutstal gestaan. Dit schijnt wettelijk zo geregeld te zijn. In die tijd konden degenen die verantwoordelijk waren voor zijn verdwijning bezwaar maken wat ze ook – misschien wel voor de bühne? – gedaan hebben. Dit betekent wel dat de officier van justitie binnenkort uitsluitsel moet geven over ‘stelen en helen’ of ‘verwaarlozing’.
Een vreemd voorval was dat een dag na de melding van verdwijning Hans een anoniem telefoontje kreeg of hij hem wilde verkopen. Hans: “Om deze criminaliteit te legaliseren waren ze bij mij aan het verkeerde adres”.

Volgens Hans ziet de conditie en gezondheid van de pony er op het eerste gezicht goed uit maar hij (en Mien) zijn wel erg teleurgesteld hoe hij er nu uit ziet. Ze kennen hem niet meer terug, al merkten ze dat hij nog goed weet waar hij het lekkers bij Hans moest halen.

“Hij is helemaal kaalgeschoren. Ze hebben hem zijn (winter)vacht afgenomen. Misdadig” volgens Hans. “Daardoor zal hij nog maanden binnen moeten staan wat hij alleen de laatste weken gewend is. Een shetlander staat bekend om zijn flinke vacht, weelderige manenkam en een volle staart. Daarom kan hij tegen extreme weersomstandigheden en staat normaliter buiten. Hij staat het dichtst bij de natuur en heeft de meeste weerstand. Tegenwoordig zijn er ‘over van alles’ mensen te vinden die denken het beter te weten, maar in dit geval hebben ze zeker geen gelijk. Het kaalscheren is is de domste actie die je je kunt bedenken voor een shetlander”.

Hans heeft al 60 jaar pony’s. Hij kan met recht zeggen dat hij er verstand van heeft. Zijn pony van 31 jaar is altijd goed verzorgd getuige ook de leeftijd die hij nu al gehaald heeft. Hij heeft 5x op de 1e plaats gelopen op de hengstenkeuring en was lid van de familie, de kinderen van Hans en Mien zijn ermee opgegroeid. Hij stond apart in een wei zodat hij de kans had om de hele dag, wanneer hij zin had, te eten en te drinken. Met meerdere pony’s in de wei had dat niet gekund.

We wensen Enterprise een goede oude dag bij de familie Hendrikx.

Zie ook de foto’s en onderstaande filmpjes.

Zie eventueel ook onze eerdere berichten over Enterprise: 1e bericht2e bericht3e bericht
Of Hart van Nederland en Omroep Brabant.

Interview van Harrie van Horik namens Siris hieronder.