Afgelopen donderdag 16 maart, tijdens de gespreksavond in het kader van op weg naar een dementie vriendelijk Lierop, waren ongeveer 65 mensen aanwezig.
Na het openingswoord werd de indrukwekkende film “Zoeken” gedraaid. Dit is een opname van een toneelstuk dat in Laarbeek opgevoerd werd. In de film raakt de hoofdpersoon steeds verder de weg kwijt en zien we hoe de omgeving, vaak met veel onbegrip, hierop reageert.
Onder leiding van Sanne Stultjens, casemanager dementie (Savant) en Truus v. Otterdijk, Steunpunt Mantelzorg (Onis), ontstond er na de pauze, naar aanleiding van deze film, een levendige discussie. Aanwezigen reageerden recht uit hun hart.
Uit de discussie kwam vooral naar voren dat het herkennen van dementie (vooral in een vroeg stadium) veel onbegrip kan weghalen. Of het nu in de thuissituatie is of b.v. bij verenigingen, supermarkten etc.
Belangrijk is dat mensen met dementie zolang mogelijk aan het maatschappelijk leven – ook in Lierop – kunnen blijven deelnemen.
Aan het einde van de discussie gaven Sanne en Truus de aanwezigen waardevolle tips mee; “Hoe om te gaan met dementie” en specifieke tips voor de mantelzorgers.
Reacties van de aanwezigen waren dat het een laagdrempelige, gevoelige, openhartige, informatieve avond was.