Op aanraden van Jan Zwirs stuurde pater Rein van Langen onderstaand bericht…

‘Oecumenische gespreksavonden n.a.v 500 jaar katholiek én protestant.

Op 31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de toegangsdeur van de kerk in Wittenberg spijkerde. Hij wilde een discussie ontketenen over wat er in zijn ogen mis was aan de leer en de praktijken van de kerk van zijn tijd. Zijn actie bleek het begin te zijn van een beweging door heel Europa heen van mensen die zich “protestanten” gingen noemen.

Sinds die tijd geven Rooms-katholieken en protestanten op verschillende manieren vorm en inhoud aan het christelijk geloof. En ze hadden het niet gemakkelijk met elkaar. Zij woonden soms naast elkaar maar leefden in verschillende werelden, er was sprake van verkettering en beschuldiging, afstand en (voor)oordelen over en weer. Ook in onze dorpen. En zelfs al wist men het fijne niet van het geloof van de ander, toch gold: “onbekend maakt onbemind”.

De laatste decennia is hier langzaam verandering in gekomen. Met als mooi gevolg dat er dit najaar een oecumenische gespreksgroep start voor katholieken en protestanten om zich samen te verdiepen in de verschillen én overeenkomsten tussen beide christelijke tradities.

Het mag een unicum heten in de geschiedenis dat dit mogelijk is!

Er staan 4 gespreksavonden op het programma, met ieder een eigen thema.
– katholieken en protestanten, hoe hebben wij geleerd naar de ander te kijken? Wat weten we van elkaars geloof?
– waar maakte Luther zich nou precies sterk voor?
– “zo zijn onze manieren”: over de verschillen tussen protestants en katholiek
– gezamenlijk herdenken en vieren wat 500 jaar katholiek én protestant heeft opgeleverd

Op alle avonden is er een inleiding, zijn er gesprekken in groepen en is er een gezamenlijke afsluiting in de kerk/kapel.
We hopen zo de inmiddels gegroeide traditie van waardevolle oecumenische contacten voort te zetten en een nieuwe impuls te geven.

Data: woensdagavond 8, 15, 22, en 29 november
Tijd: 20.00 – 22.00 uur. De koffie staat klaar vanaf 19.45 uur.
Plaats: 8 en 15 november in het Patersklooster te Asten, 22 en 29 november in het gemeentecentrum van de Protestantse kerk te Someren.
Leiding: ds Eline van Iperen, pater Rein van Langen, Jack Swaanen (theoloog en docent Varendonck college).
Kosten: voor de koffie hopen wij op een kleine bijdrage.
Opgave tot 1 november bij: ds Eline van Iperen, tel 471474, email: baseline.she@upcmail.nl