Steeds meer dingen worden geregeld via internet of apps. Contact met overheid en artsen bijvoorbeeld. Maar gebruik van computer, tablet of smartphone is niet voor iedereen even eenvoudig. Apps downloaden, updates en nieuwe versie en berichten waarvan je niet weet of het spam is. Klinkt bekend? Wil je graag dat iemand met je meekijkt of je helpt? Dat kan bij het Digitaal KompAS.

Wekelijks inloopspreekuur
Bij het online regelen van je administratie of afspraken komt best wat kijken. Apps, updates en nieuwe versies downloaden bijvoorbeeld. Ook het hacken van accounts komt vaker voor en spamberichten zijn zo goed, dat het steeds lastiger wordt ze van ‘echte’ berichten te onderscheiden. Steeds vaker worden accounts gehackt of krijg je berichten waarvan je niet weet of het spam is. Klink bekend?

Ria Kandelaars, Coördinator van de vrijwilligerscentrale van ONIS vertelt: “Het is prettig als je jezelf in het dagelijks leven kunt redden. Dat geldt niet alleen op het gebied van wonen en leven. Ook op de computer is het fijn als je je eigen dingen kunt regelen. Het is fijn als je even ergens een vraagt kunt stellen als je vastloopt in het gebruik van je computer, tablet of apps.”

Losse vragen en digitaal vaardig worden
Het Digitaal Kompas helpt je bij het aanleren van vaardigheden. Zo kun je bij het Digitaal KompAS leren hoe je met computerprogramma’s om moet gaan. Maar ook bij op zichzelf staande vragen kun je bij ze terecht. De vrijwilligers helpen je ook als je even niet meer weet hoe iets moet of als je even vast loopt. Bijvoorbeeld bij een probleem met de e-mail of bij het juist opslaan van teksten of foto’s, je bent altijd welkom!

Spam, valse e-mail of appjes, fishing
Criminelen zijn erg bedreven in het ontfutselen van gegevens van mensen. Spam en valse e-mails zijn niet altijd gemakkelijk van echt te onderscheiden. Ria Kandelaars: “De vrijwilligers van het Digitaal KompAS zijn goed op de hoogte hoe je valse mails, app-jes of sms-berichten herkent. Twijfel je of die mail die je kreeg nu écht van de bank is? En of je die gevraagde gegevens wel of niet moet doorsturen?

Loop voordat je ergens op klikt even binnen bij het Digitaal KompAS met je laptop, tablet of telefoon. Zij kunnen je direct vertellen of de mail écht is of niet. Daarmee kun je een hele hoop ellende voorkomen.

Gratis
De hulp van het Digitaal KompAS is gratis. Een vrijwillige bijdrage, waar de vrijwilligers één keer per jaar iets leuks van gaan doen, is welkom maar hoeft niet.

De inloopspreekuren van het Digitaal Kompas zijn.
– in Asten op maandag van 10:00 – 12:00 uur in ’t Kwartier op de 1e verdieping.
– in Someren op donderdag van 13:30 – 15:30 uur in de Ruchte op de 1e verdieping.

Aanmelden hoeft niet, je kunt gewoon binnenlopen.

Ria Kandelaars
Namens vrijwilligerscentrale Onis