Beste inwoners,

Allereerst wens ik u veel geluk, wijsheid, liefde, balans en bovenal een goede gezondheid voor 2024 toe.

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Kansen om verder te bouwen aan waar we mee bezig zijn, kansen om het beter te doen dan in het voorbije jaar. Kansen om te doen wat nodig is voor elkaar. Kansen om de wereld een beetje mooier te maken. Kansen om oplossingen te bedenken voor grote en kleine uitdagingen. Ik spreek de hoop uit dat we samen veel kansen benutten in het jaar dat voor ons ligt. Gemakkelijk gaat het niet worden. Daarvoor is de tijdgeest waarin we leven te complex en de onrust in de wereld te groot en risicovol. Besturen is keuzes maken in dilemma’s door met de wijsheid van nú te acteren.

Bij de Dikke van Dale-verkiezing is het woord ‘Graaiflatie’ verkozen tot woord van 2023. Een negatief woord dat verwijst naar het stiekem opdrijven van de prijzen in tijden van crisis. Graaiflatie mag van mij zo snel mogelijk terug naar de vergetelheid. Zowel het woord als de daad.

Als ík het woord van het jaar mocht kiezen, dan zou het `Bestaanszekerheid` zijn. Geen nieuw woord, maar een woord dat al aan het einde van de 19e eeuw in een Nederlandse krant te vinden was. Bestaanszekerheid voor álle Nederlanders is zelfs verankerd in Artikel 20 van onze Grondwet. En tóch was Bestaanszekerheid het woord dat in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vaak door politici werd genoemd en enorm veel kiezers aansprak. In een van de rijkste landen van de wereld heeft namelijk 12% van de inwoners onvoldoende bestaanszekerheid. Het is hoog tijd om het tij te keren en de mooie campagnewoorden om te zetten in daden. De kloof moet kleiner, het land socialer. Het is de opgave van de politiek in deze ingewikkelde tijd.

Bestaanszekerheid is hét fundament van onze samenleving. Zeker zijn van voldoende geld om in leven te blijven, zeker zijn van goede gezondheidszorg, een plek hebben om te wonen en de mogelijkheid om prettig en veilig te kunnen leven. Waarbij voldoende ruimte is om goed te ondernemen, van agrarisch tot Hightech, van kleine traditionele bedrijven tot multinationals.

Om dat te realiseren en een toekomst voor alle inwoners en voor ons land te garanderen hebben we krachtige bestuurders nodig. Bestuurders die ergens voor durven gaan staan en dat ook doen.

Ik hoop dan ook dat we snel een nieuwe regering hebben die haar verantwoordelijkheid neemt voor álle Nederlanders. ‘Geen woorden maar daden’…. Met respect voor de grondbeginselen van ons land.

Besturen is vooruitzien in het belang van huidige en toekomstige generaties. Dat vraagt om politici die besturen met respect voor elkaar en voor de omstandigheden van inwoners, ondernemers en sectoren met grote opgaves en zorgen voor de toekomst. Stabiel en consequent bestuur dat het goede wil doen, tegenstellingen kan overbruggen en het algemeen belang voortdurend voor ogen houdt. Daar is moed en standvastigheid voor nodig. Zeker in een tijd waarin iedereen lijnrecht tegenover elkaar lijkt te staan en waarin (sociale) media een grote rol hebben in de informatieverstrekking en naar mijn mening te vaak de beeldvorming bepalen.

Mensen hebben koers nodig en verwachten een duidelijke richting vanuit de politiek. Een richting die zorgt voor samenhang in de samenleving en een sterke basis voor iedereen. Zodat we ondanks de grote problemen in de wereld in ons eigen land vreedzaam en respectvol kunnen samenleven en open staan voor elkaars verschillen. Naar elkaar luisteren in plaats van schreeuwen. En waar we elkaar liever live ontmoeten dan digitaal veroordelen.

“Het vervelende van de toekomst is dat we haar niet kennen”. Deze quote uit mijn OMdenk-agenda zette me aan het denken. Het klopt natuurlijk dat de toekomst nooit vaststaat. Maar is dat niet juist het mooie eraan? Dat we keuzes kunnen maken! Van richting kunnen veranderen! Dat we mensen ontmoeten die anders zijn en anders denken. Diversiteit maakt het leven boeiend en zorgt voor vernieuwing en vooruitgang. Ik hoop dat we weer ontdekken hoe mooi het is dat iedereen anders is. En hoe belangrijk het is met elkaar in contact te staan. Tegenstellingen horen daar zeker bij, daardoor blijven we alert en houden we oog voor andermans belangen. Zo geven we samen vorm aan de toekomst.

Met dit uitgangspunt in ons achterhoofd kunnen we ook hier in Someren invulling geven aan de toekomst. Grote opgaves als het centrumplan, het beoogd regionale bedrijventerrein, het stikstofvraagstuk waar vele sectoren door geraakt worden, de woningcrisis die schreeuwt om beschikbaarheid van woningen, de omgevingsvisie, de start van de omgevingswet die het Ruimtelijke regime totaal vernieuwt en de verkenning van het gemeentehuis van de toekomst staan met prioriteit op de agenda dit jaar. Maar ook ons werk, inkomenszekerheid, leefbaarheid, het energievraagstuk en de prachtige natuurrijke omgeving die we graag doorgeven aan generaties na ons zijn belangrijke thema’s waar wij in Someren veel aandacht voor hebben en visie op willen ontwikkelen. De toekomst vormgeven gaat niet vanzelf; dat is constant hard werken, alles overwegen en vooruitdenken. Besturen is belangen afwegen en beslissingen durven nemen.

Besturen is ook een goed voorbeeld zijn voor kinderen en jongeren, zij zijn namelijk de toekomst!

In de afgelopen maanden ging op steeds meer scholen een verbod in op mobieltjes. Talloze discussies gingen eraan vooraf, terwijl de negatieve aspecten en gevolgen al jaren bekend zijn. Nu het eindelijk zover is blijkt dat leerlingen al snel de voordelen ervaren. Het is gezelliger, minder onrust, betere concentratie, meer contact met elkaar. Het is een van de voorbeelden waaruit blijkt dat toekomstige generaties richting nodig hebben. De rol van volwassenen is zorgen dat kinderen ze zich goed kunnen ontwikkelen.

En misschien is het wel een idee dat wij als volwassenen ook in vergaderingen en aan de keukentafel afspraken maken over mobielgebruik. Goed voorbeeld doet nog altijd goed volgen.

Beste mensen, het nieuwe jaar biedt kansen om te bouwen aan ons mooie Someren en aan een samenleving waarin iedereen zich gehoord en thuis voelt. Laten we samenwerken, luisteren naar elkaar en investeren in de fundamenten die iederéén ondersteunen. Als we streven naar een wereld waarin iedereen zich veilig, gewaardeerd en zeker voelt leggen we een hernieuwde basis van een samenleving gebaseerd op solidariteit en wederzijds respect. Een samenleving boordevol kansen, met bestaanszekerheid voor iedereen.

Wees aardig voor elkaar en maak er samen een goed 2024 van.

Gelukkig nieuwjaar!

Dilia Blok
burgemeester